Skip to main content
BeukersOntwikkeling

Houvast door verbinding

Hoe gaat het met jou? Door de Corona-crisis hebben we emotioneel veel te verwerken. Perspectief is één van de voorwaarden om je gelukkig te voelen. En dat is nu precies waar het door de pandemie aan ontbreekt. Corona heeft ons in de greep. Het is onduidelijk waar het allemaal toe zal leiden en dat maakt onzeker, angstig of somber. Onze behoefte aan verbondenheid wordt sterker gevoeld.
Het beste wat je nu voor jezelf en je dierbaren kunt doen, is je verbinden met je diepste zelf. Nee, dat is niet egoïstisch. Het biedt jou een ankerpunt ìn jezelf. En vormt daarmee de basis om echte verbindingen met anderen aan te gaan.

Door de lockdown hebben veel mensen ervaren dat het goed doet om een pas op de plaats te maken. Rust is namelijk nodig om te ontdekken wat er wringt en wat waardevol is in je leven. De meeste van ons willen zich gehoord, gezien en geliefd voelen. Daar gaat aan vooraf dat je eerst jezelf liefdevol serieus neemt.
Een ander kan je nog zoveel complimenten geven, als je jezelf (onbewust) geen complimenten waard vindt, dan komen die van een ander niet aan. Herken je dat? Zo werkt het ook met je eigen behoeften. Als je zelf niet weet wat goed voor je is, kan je niet verwachten dat een ander dat voor jou weet. Jouw eigen antwoorden zitten ìn jezelf. En hoe ontdek je die?

Je kunt je bijvoorbeeld richten op jouw gedachten. Hoe vaak maak je jezelf verwijten? Of ben je bezig met jezelf te vergelijken met anderen? En wat doet dat met je gevoel?
Die gevoelens hebben je veel te vertellen, zowel de positieve als negatieve. Stop je de minder leuke weg, dan slaat je lichaam ze op als spanning.
En wist je dat je lichaam slechts twee manieren heeft om te reageren? Met verkramping of met ontspanning. Dat gaat niet alleen over je grote spieren zoals die van je schouders of rug, maar over alle organen en processen in je lijf. Als je die lichaamssignalen negeert, zullen ze steeds nadrukkelijk de aandacht vragen. Welke signalen geeft jouw lichaam?

Alle gedachten, emoties en andere signalen werken in feite als een kompas. Alleen vergeten we vaak ernaar te kijken. Het klinkt simpel maar is niet altijd makkelijk om te doen. Dan is het fijn als er ondersteuning is.

Leave a Reply