Skip to main content

De ontwikkeling van kinderen

“Als we iets in het kind willen veranderen moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd”

Dit citaat van psycholoog Carl Gustav Jung geeft precies weer waarom ik inmiddels geen individuele therapie aan kinderen meer aanbiedt. Ouders kunnen namelijk zelf veel problemen van hun kinderen voorkomen of verhelpen, mits ze de juiste begeleiding krijgen.

Kinderen

De ontwikkeling van volwassenen

“Er is geen andere weg dan de eigen weg”

Dit citaat van Spinoza geeft weer waarom ik me vaak ontwikkelfacilitator noem. Jij bent namelijk de enige die weet wat jou weg is, wat bij jou past. Dat betekent niet dat je het alleen moet doen. Blinde vlekken kan je bijvoorbeeld zelf niet zien. En de veilige omgeving van een professionele praktijk maakt het ook mogelijk om lastige situaties of emoties te onderzoeken en nieuw gedrag uit te proberen.

Volwassenen

De ontwikkeling van therapeuten

“Je kan een ander niet ver ANDER en, wel jezelf ontw IK kelen”

Als hulpverlener kan je nog zo veel kennis, methodieken of interventies leren, de uitvoering en effectiviteit ervan wordt bepaald door respectievelijk jezelf, het contact tussen jou en je cliënt en bovenal de mate waarin je client based kunt werken. Het is essentieel authentiek, autonoom en assertief te zijn. Daarbij kan ik op verschillende manieren ondersteunen.

Therapeuten