Skip to main content

Ontwikkeling van therapeuten

“Je kan een ander niet ver ANDER en, wel jezelf ontw IK kelen”

Als hulpverlener kan je nog zo veel kennis, methodieken of interventies leren, de uitvoering en effectiviteit ervan wordt bepaald door respectievelijk jezelf, het contact tussen jou en je cliënt en bovenal de mate waarin je client based kunt werken. Het is essentieel authentiek, autonoom en assertief te zijn. Daarbij kan ik op verschillende manieren ondersteunen:

Coaching therapeuten

Echt aansluiten bij je cliënt is het meest bepalend voor het bereiken van transformaties en daarvoor is het van groot belang dat je goed voor jezelf zorgt en goed in je vel zit. Met goed in je vel zitten, bedoel ik “weten dat je de juiste koers vaart (hoofd), vanuit vreugde en voldoening (hart) en met het leveren van de juiste inspanning (buik)”. Deze balans tussen Hoofd-Hart-Buik is in onze maatschappij vaak verstoord omdat vooral de persoonlijkheid in de vorm van de ‘doener’ en de ‘rationele denker’ aangesproken wordt. Er is echter een dieper niveau van weten dat is opgeslagen in het geheugen van het lichaam: je ‘lichaamswijsheid’ is een soort kompas waarbij je kan nagaan of je de juiste koers aan het varen bent.Deze innerlijke ontdekkingsreis is mede gebaseerd op mijn opleiding De Psychologie van het lichaam.

Afspraak maken

Supervisie voor psychologen/therapeuten

Als therapeut ben je zelf je eigen middel, je reikt de cliënt bewust en onbewust dingen aan: herken je de valkuil om zelf te hard aan het werk te gaan, of om te gaan zorgen? Is er sprake van (tegen)overdracht? Bij supervisie is mijn onderliggende intentie dat je vooral ZELF ontdekt of diep tot je door laat dringen welke kwaliteiten en kennis je al bezit en wat je nog verder wil ontwikkelen. Dat kan in de vorm van gesprek waarbinnen vragen je aansporen om verder na te denken, om iets verder te onderzoeken of om je uit te dagen uit je comfortzone te gaan. Dat kan ook met behulp van de methodieken van het 7-kwaliteitenpallet®, dus op fysiek-energetisch niveau: inzichten en oefeningen ten aanzien van vragen als ‘hoe blijf ik bij mezelf?” of ‘waar verlies ik mijn energie?’

Intervisie met SoulCollage®

Samen is meer dan de som der delen, dat gaat dubbel op als je samen SoulCollage® kaarten maakt en ‘tot je laat spreken’. Met je eigen SoulCollage® kaarten kan je alle delen in jezelf ontdekken, ook de delen waar je in eerste instantie niet blij van wordt. De intuïtief gemaakte kaarten helpen je om ze allemaal te gaan accepteren en omarmen, waardoor als vanzelf al die delen in balans kunnen komen. Wanneer dit gebeurt, zullen ze vóór je gaan werken in plaats van tegen je. Je bewustzijn ontwikkelt zich zodat je bewust kan gaan reageren op situaties. Via een lichte, beeldende manier bereik je een wonderbaarlijke diepgang: kracht in kwetsbaarheid en kwetsbaarheid in kracht.

Soulcollage