Skip to main content
BeukersOntwikkeling

Voeding voor je bodymind!

Waar denk je aan bij het woord BREIN? Vast en zeker aan je hoofd, de plek van onze hersenen. Weet je echter dat we wel 3 verschillende breinen hebben? Ook je hart en je buik kun je zien als een brein. Wetenschappelijk is namelijk bewezen dat hersenen, hart en darmen uit dezelfde cellen en neurotransmitters bestaan en dat er zelfs meer signalen van je hart naar je hoofd gaan dan andersom. Verrassend hè? Zelf werd ik kortgeleden verrast toen ik las over een ‘zwevend brein’, waarmee ons immuunsysteem bedoeld wordt. Allemaal complexe neurologische systemen die elkaar boodschappen sturen.

Deze nieuwe kennis maakt duidelijk dat lichaam en geest intensief samenwerken en we daarom beter kunnen spreken van een ‘bodymind’. En onze bodymind heeft een zelfhelend vermogen. Zo geneest een wondje in je huid binnen enkele dagen. Dat gebeurt gewoon, ook al is nog onbekend hoe het precies werkt. Wel is duidelijk dat het gaat om een soort innerlijke intelligentie die voortdurend bezig is met het zoeken naar natuurlijke balans en manieren om te overleven. Hetzelfde mechanisme is ook actief bij sociale en emotionele ‘wonden’.

Gedachten, gevoelens, verbeeldingskracht, overtuigingen of verwachtingen in je geest veroorzaken een reeks chemische en biologische veranderingen, die op hun beurt leiden tot lichamelijke effecten. Positieve of negatieve en precies dáár ligt de mogelijkheid om er zelf invloed op uit te oefenen. Iedereen weet inmiddels wel dat gezonde voeding en voldoende beweging goed is voor je lichaam. Zo is het ook belangrijk om je op de juiste wijze te ‘voeden’ op het gebied van denken, gevoelens en relaties. Veel negatieve gedachten, onderdrukte emoties en je niet gewaardeerd voelen verzwakken jezelf. Dan bouw je meer en meer stress op, vaak helemaal onbewust.

Je zelfhelend vermogen stimuleer je enerzijds door te weten hoe je bodymind werkt en door bewust te worden hoe je jezelf dagelijks op elk gebied voedt. Anderzijds is het van belang om jezelf te bevrijden van blokkades, zoals onderdrukte emoties en ondermijnende overtuigingen. Als holistisch psycholoog beschik ik over de kennis, ervaring en methodieken die aansluiten bij deze nieuwe en bewezen inzichten. Zo kunnen blokkades bijvoorbeeld vaak makkelijk doorbroken worden met IEMT, Integral Eyemovement Therapy.

Leave a Reply