Skip to main content
SENSPIRATIE

LOSLATEN: zien wat er is, zijn wie je bent

Holistisch psycholoog

We kunnen er niet meer omheen. Voor steeds meer mensen wordt het voelbaar of duidelijk dat we in een enorme transitie zitten. Er lijkt nu zelfs sprake van een stroomversnelling in dat transformatieproces. Het tijdsbesef is aan het veranderen, de tijd lijkt sneller te gaan. Dat is niet alleen mijn eigen ervaring. Overal om me heen zie ik dat mensen zich er bewust van worden dat er grote veranderingen op komst zijn. Zelfs in de troonrede werd geconstateerd dat we in een tegenstrijdige en onzekere tijd verkeren, waardoor er voor de meeste mensen spannende tijden zijn aangebroken.

In deze SENSPIRATIE heb ik het ook over spannende tijden, alleen neem ik daarbij wel een andere insteek. Want, ook al is ons het lange tijd anders voorgehouden, het oude normaal komt nooit meer terug. Dat kan ook helemaal niet, want de essentie van het leven is voortdurende verandering. We zien hoe het ene na het andere schandaal onthuld wordt en hoe steeds meer crisissen elkaar aan het verdringen zijn. Chaos en aan het licht komen van wat niet meer dient of functioneert hoort onlosmakelijk bij transformatie. De rommellade van de mensheid gaat echt helemaal omgekeerd worden. En dat gaat voor veel mensen enorm overweldigend zijn. Maar het is daardoor ook een krachtige manier om iets nieuws te creëren.

Op de Homepagina van mijn website staat mijn oneliner “zien wat er is, zijn wie je bent” om de kern van mijn visie weer te geven: via zelfbewustzijn jezelf ontwikkelen en bevrijden. Zo kunnen we ook om ons heen kijken: zien wat er is, zien wat we hebben en kiezen waar we wel en niet mee door willen. Laat gaan wat nu niet meer werkt. Dat zal af en toe vast heel erg spannend zijn. Want hoe zit het met de zekerheden die we denken te hebben? Wat blijft er staan van de systemen die we kennen? We nemen allemaal afscheid van de wereld zoals die was. Dat betekent ook afscheid nemen van iets dat ons dienstbaar of dierbaar is geweest.

Wat is loslaten dan? Om te beginnen is loslaten iets heel natuurlijks, het hoort bij het leven. Denk aan een zaadje dat in de grond valt. De plant laat het zaadje los en daardoor ontstaat nieuw leven. Kinderen opvoeden kun je zien als één lang proces van loslaten zodat ze zich tot autonome volwassenen kunnen ontwikkelen. Als de bomen in de herfst hun bladeren loslaten, dan is dat een loslaten om te overleven. De bomen beschermen zich namelijk zo tegen uitdroging. Echter op langere termijn dragen de gevallen bladeren als voeding weer bij aan nieuw leven. Ook dat is bij mensen terug te zien. Door life events worden onze overlevingsmechanismen geactiveerd en die zijn aanvankelijk vaak helpend, maar vroeg of laat niet meer. Dan werken ze zelfs ronduit belemmerend. Na de verwerking van dat oud zeer dat er onder ligt, voel je vaak lichter, als nieuw.

Jan Bommerez, een bedrijfseconoom die zich al sinds 1978 richt op drie thema’s, flow, transformatie en loslaten, die alledrie over hetzelfde gaan: bevrijding van je ware potentieel. Hij ziet in bedrijven heel veel onderdrukte energie die zich uit in frustratie en boosheid, maar volgens hem veroorzaakt wordt door onderdrukte passie. Die passie en die boosheid is namelijk dezelfde energie, alleen in een andere staat. Dus als je de boosheid moet inhouden, houd je ook de passie in en kan deze zich bijvoorbeeld niet uiten als creatieve energie.

We hebben vaak niet geleerd om adequaat met emoties om te gaan. Meestal vluchten we voor emoties, bijvoorbeeld door hard te werken of door op andere manieren steeds bezig of onder de mensen te zijn. Als je emoties onderdrukt, leidt dat vaak tot fysieke problemen. Als je ze uit loop je het risico om gestigmatiseerd te worden, bijvoorbeeld als huilebalk. Voor jezelf lucht het uiten ervan wel even op, maar niet voor lang omdat er geen transformatie van energie plaatsvindt. Voor transformatie is loslaten een voorwaarde, aldus Bommerez.

Loslaten wordt echter vaak belemmerd door angst, bijvoorbeeld angst zijn voor het onbekende, kritiek of emoties van andere mensen. Het leidt tot het onderdrukken van emoties. Je kunt een emotie echter zien als een signaal dat je waar kan nemen. Die emotie kun je door je heen laten stromen, als ware het een golf en ebt daarmee weg. Loslaten is dus toelaten dat de energie naar een staat van potentieel toegaat. Dan gebeurt het transformeren vanzelf. Je merkt het pas achteraf, als het al gebeurd is.

Door transformatie, het bevrijden van potentieel, ervaar je meer moeiteloosheid en flow. Je kunt het vergelijken met een eikel: zolang de beschermende schaal niet opengebroken is, wordt het potentieel niet bevrijd en kan er geen boom uit voortkomen. Dat werkt ook zo bij mensen: we hebben beschermende lagen, beschermingsmechanismen en daarmee houden we ook ons potentieel binnen. Transformatie doe je dus niet, maar kun je wel faciliteren.

Om het concreter te maken: loslaten begint bijvoorbeeld bij het bewust worden van beperkende overtuigingen of dwanggedachten, van zaken die je jezelf oplegt of waar je te veel controle over wil houden. Grenzen stellen is ook een vorm van loslaten. Namelijk als je grenzen gaat stellen in situaties waarin je je ervan bewust bent dat je min of meer automatisch handelt vanuit misplaatste loyaliteit of een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Of als je emoties van anderen overneemt. Een andere vorm van loslaten is vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor een ander maar voor jezelf. Het gaat bijvoorbeeld over het aanvaarden van wat er gebeurd is of dat het geen verloren jaren geweest zijn, over rouwen om het verlies van jouw onschuld of wat je aangedaan is. Daarmee kan jouw boosheid wegebben zodat je de verbinding verliest met de dader of veroorzaker van het kwaad. Maar zo kan ook jouw eventuele zelfverwijt zich oplossen, waardoor er meer ruimte komt voor zelfcompassie.

Het mooie is, dat NU dè tijd is om je verder te ontwikkelen door je unieke talenten te bevrijden en in te gaan zetten. Volgens de jaarenergie van de Mayawijsheid die ik via Elvira van Rijn volg, biedt heel 2022 de ondersteunende energie voor spirituele groei. Dat betekent dat een heel andere benadering dan we gewend zijn. Eén die goed past bij het herfst- en winterseizoen waar we nu inzitten. Namelijk om met je aandacht naar binnen te keren en samen te werken met de kosmos, om er als nieuw uit te komen in 2023. Niet door doelen te stellen of ‘iets doen’, ook niet door te gaan ‘trekken en duwen’, maar door goed voor jezelf te zorgen en af te wachten wat zich ontvouwt, terwijl je intussen alert bent op de signalen die je helpen. Een ontkiemend plantje helpt je immers ook niet door eraan te trekken, wel door te zorgen voor de juiste omstandigheden.

Enerzijds kunnen zich dan dingen uit het verleden aandienen die je weerhouden van het volgen van je eigen pad. Dat biedt de kans om te helen of om er vrede mee te gaan sluiten. Het is sowieso belangrijk om het oude af te ronden door het te eren. Het heeft je gebracht waar je nu bent, zelfs als je het als vervelend of pijnlijk ervaren hebt. Ze hebben hun waarde gehad. Zo laat het zich los en komt er steeds meer ruimte voor de verlangens van jouw hart en ziel, voor wie je werkelijk bent: je ware Zelf of essentie.
Anderzijds mag je dromen, groots dromen zelfs. Of zoals Elvira het zo mooi schrijft: “Geef je dromen vleugels en beknot ze niet meteen door te denken aan wat haalbaar is en wat niet. Maak ruimte voor het onvoorstelbare door te luisteren naar je innerlijke stem en blijf kleine stapjes nemen: doe wat past bij jouw dromen en wees trouw aan het pad van je ziel. Laat de zaden maar rustig ontkiemen en de toekomst naar je toe komen. Ook al begrijp je nog niet helemaal wat er gaande is onder de grond; het wordt vanzelf wel duidelijk als jij je niet te veel bemoeit met wat er precies mag gaan groeien en waarom. Ga het maar ontdekken zonder vastomlijnde plannen. Dan maak je de meeste ruimte voor wonderen”.
Besef daarbij steeds wel dat bewustwording en loslaten van het oude en het ontwikkelen van het nieuwe tijd nodig heeft en niet afgedwongen kan worden. Houd bijvoorbeeld in je achterhoofd wat de Deense filosoof Sören Kierkegaard heeft gezegd over loslaten:
“Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen,
niet loslaten voor altijd het houvast verliezen”
Hoe meer mensen hun bewustzijn verhogen, hoe groter de kans dat de transitie van onze maatschappij en de wereld vreedzaam kan verlopen en hoe mooier de wereld we met z’n allen op gaan bouwen.

Leave a Reply